{{ section.name }} Help

Wij vonden {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} en {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} voor '{{ searchTerm }}'

0 Results found


Planner voor een tussenjaar: De ultieme gids voor het plannen van jouw tussenjaar

Kilroy Gap Year Planner Page Header Image

Wat moet je doen als je een tussenjaar wilt nemen? Het plannen van een tussenjaar is een spannend proces, het vooruitzicht op avontuur, op je eigen benen staan en onvergetelijke ervaringen. Of je nu droomt van backpacken in Zuidoost-Azië, roadtrippen door Amerika of vrijwilligerswerk in het buitenland, de mogelijkheden en verschillende soorten reizen zijn eindeloos.

Maar voordat je je paspoort in je rugzak stopt en naar het vliegveld gaat, is het een goed idee om wat plannen vooraf uit te denken. Wij raden je aan ruim van te voren te beginnen met het plannen van je tussenjaar. Voor de meeste reizen geld namelijk: hoe eerder je boekt, hoe goedkoper (vooral voor vliegtickets). Wil je toch last minute weg? Dan hebben voor jou een planning uitgestippeld zodat je alsnog binnen 80 dagen de reis van je leven kunt maken! Van het aanvragen van een visum tot het regelen van een geldig paspoort en essentiële verzekeringen, we zullen in deze planner alles vertellen wat je moet weten, zodat je goed voorbereid op pad kunt gaan voor jouw tussenjaar.

 

Of je nu Spaans wilt leren in Zuid-Amerika, gaat rondreizen in Australië of vrijwilligerswerk doet in Zuidoost-Azië. Het plannen van een tussenjaar is een vak apart. In deze gids vind je alles wat je moet weten voordat je op reis gaat tijdens jouw tussenjaar.

Travel Festival Main Promotion Image WEB
Een tussenjaar plannen na je middelbare school of vervolg opleiding?
Of je nu denkt aan een Working Holiday in Australië, vrijwilligerswerk in het buitenland of backpacken door één of meerdere continenten, wij helpen je graag verder.
Inspiratie om in je tussenjaar op reis te gaan

80 dagen voor je reis begint...

Check de geldigheid van je paspoort 

Het allereerste wat je moet doen als je een reis wilt plannen: controleer hoe lang je paspoort nog geldig is. Veel bestemmingen vereisen dat je paspoort minimaal 6 maanden geldig is voor vertek. Dus controleer de paspoort vereisten voor jouw bestemming op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor reisadvies.

Als je je paspoort moet vernieuwen, is dit het moment om een nieuw paspoort aan te vragen. Normaal gesproken duurt de verwerking van een nieuw paspoort ongeveer 5 dagen, maar dit kan variëren, dus het is altijd belangrijk om de doorlooptijden bij jouw gemeente te controleren.

Flight path graphic - KILROY

70 dagen voor je reis begint...

Boek je reis 

In ieder geval is dit het moment waarop je je trein- en/of vliegtickets voor je reis moet gaan boeken. Voor velen betekent dit een vlucht naar hun eerste bestemming. Wij raden aan om je vluchten als eerste vast te leggen, deze kunnen namelijk flink in prijs stijgen naar mate het vliegtuig verder volgeboekt raakt. 

Wij begrijpen als geen ander dat het plannen van een reis in je tussenjaar overweldigend kan zijn. Daarom bieden we speciale vluchtroutes aan naar bijna elke uithoek van de wereld voor speciale jongeren- en studententarieven. Ook kan je kijken naar wereldtickets, dit zijn gecombineerde vliegtickets naar meerdere bestemmingen over de hele wereld. 

Maar vluchten zijn niet de enige optie om jezelf te verplaatsen...

Je kan bijvoorbeeld ook kiezen voor een Interrail-pas, hierbij heb je de mogelijkheid om 33 landen in Europa met de trein te bezoeken. Als alternatief zijn buspassen een eenvoudige (en vaak goedkopere) manier om rond te reizen. We bieden buspassen aan voor Midden-Amerika, Zuid-Amerika, Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Azië en Australië, dus er is voor ieder wat wils.

Als je liever meer vrijheid wilt, kan je ook kiezen voor een camper of auto. Breng meer tijd door in de natuur en geniet van de bijzondere landschappen die elk land te bieden heeft!

Flight path graphic - KILROY
Ed Us K0dml4nmopo Unsplash
Ontdek welke reisvaccinaties je nodig hebt
Verdiep je in de vaccinaties die je nodig hebt op reis: als je niet zeker weet welke injecties of vaccinaties je nodig hebt voor je reis, geen zorgen de GGD of je huisarts kunnen je daar altijd bij helpen.
Bekijk welke vaccinaties je nodig hebt per land

60 dagen voor je reis begint...

Regel je vaccinaties

Ziektes die niet veel voorkomen in Nederland kunnen zich wel verspreiden in enkele van de meest populaire tussenjaarbestemmingen. Vaak moet je kunnen aantonen dat je beschermd bent tegen bepaalde ziektes voordat je sommige landen mag betreden. Daarom is het erg belangrijk om jezelf ruim van tevoren in te lezen over de vaccinatie vereisten per land.

Ook moet je navragen bij de GGD of je huisarts hoeveel tijd er tussen elke vaccinatie moet zitten. Bij de meest voorkomende reisvaccins moeten injecties verspreid worden over meerdere weken. 

Zorg ervoor dat je de vaccinvereisten voor je bestemmingen controleert, en in de gaten houd voor het geval ze veranderen. De GGD of je huisarts kunnen je helpen de vaccinatieregels wereldwijd goed op te volgen.

Flight path graphic - KILROY

50 dagen voor je reis begint...

Vraag je visum(s) aan

Voor de meeste reizen is een standaard toeristenvisum voor je bestemming alles wat je nodig hebt. Maar als je van plan bent om tijdens je tussenjaar in het buitenland ook te gaan werken, zou je onze opties voor Working Holidays kunnen bekijken. 

Toeristenvisums zijn alleen vereist voor sommige landen, het is ook belangrijk om te weten hoelang je met dit type visum mag verblijven in een land, aangezien de geldigheidsduur varieert van ongeveer 30 dagen tot wel zes maanden. Sommige landen bieden eVisums aan die je online kunt afsluiten voordat je arriveert, terwijl andere landen een visa bij aankomst hebben, waarbij je een visum krijgt op de luchthaven nadat je geland bent.

Het beste wat je kunt doen is 50 dagen voor vertrek langs de ambassade gaan voor elk land waar je naartoe gaat. Of bekijk online de actuele visumvereisten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Flight path graphic - KILROY

40 dagen voor je reis begint...

Boek je activiteiten op reis

Laten we het hebben over een van de leukste aspecten van het plannen van je tussenjaar: bedenken wat je wilt doen! Of het nu de meest iconische bezienswaardigheden wilt zien, jezelf wilt uitdagen met een epische trektocht, je wilt onderdompelen in de lokale cultuur, of zelfs een nieuwe taal wilt leren. 

Wij raden aan om je vliegtickets en de invulling van je reis tegelijkertijd te boeken. Zo voorkom je namelijk teleurstellingen als een activiteit is volgeboekt. Gelukkig heb je tijdens je tussenjaar vaak lang de tijd en kan je daardoor flexibeler zijn in je planning. 

Als je activiteiten boekt, is het essentieel om het weer en klimaat te onderzoeken aangezien sommige activiteiten mogelijk niet haalbaar zijn in bepaalde seizoenen. Bovendien, als je speciale uitrusting nodig hebt voor bepaalde activiteiten is het belangrijk om hier rekening mee te houden. Het is bijvoorbeeld geen goed idee om Machu Picchu te bezoeken op slippers; stevige wandelschoenen zijn waarschijnlijk een betere keuze.

Wil jij advies over hoe jij je reis optimaal kunt indelen? Je kan het beste reisinformatie inwinnen door een gratis afspraak in te plannen bij één onze reisspecialisten! Dit zal je niet alleen helpen bij het maken van de juiste beslissingen maar ook om het beste uit je beschikbare tijd te halen. 

 

Als je inspiratie zoekt, biedt onze Activiteitenpagina een tal van suggesties voor allerlei geweldige ervaringen tijdens je tussenjaar. Bekijk de highlights van verschillende bestemmingen om je reislust aan te wakkeren:

Flight path graphic - KILROY

30 dagen voor je reis begint...

Regel je reisverzekering

We raden je aan om je reisverzekering direct bij de rest van de reis te boeken. Mocht je dit nog niet hebben gedaan, is het met nog maar een maand te gaan tijd om goed na te denken over je reisverzekering. Er kan helaas altijd iets mis gaan op reis of worden geannuleerd, je kunt je camera verliezen en je hebt misschien medische hulp nodig. Het hebben van een verzekering die alle spannende avonturen en activiteiten die je van plan bent te doen dekt – is essentieel. Toch is het een van de meest vergeten dingen als mensen op reis gaan.

Gelukkig hebben we het heel eenvoudig gemaakt om een reisverzekering voor je tussenjaar af te sluiten dus kunnen wij dit voor je regelen. 

Flight path graphic - KILROY

21 dagen voor je reis begint...

Boek je accomodaties (in iedergeval voor de eerste paar dagen)

Je zult waarschijnlijk veel van plek naar plek reizen tijdens je tussenjaar, dus een accommodatie voor je gehele reis vastleggen is misschien niet praktisch. We raden daarom aan om in ieder geval voor de eerste paar dagen je accommodaties vast te leggen of bijvoorbeeld te starten met een groepsreis. Heb je geen groepsreis of activiteit geboekt aan de start van je reis? Dan raden we je aan om de eerste paar nachten van je reis een hostel (of hotel) te boeken in de stad waar je aankomt. 

Een budget vaststellen is hierbij belangrijk. Hostels met slaapzalen zijn een goedkope en gezellige optie en kunnen ook een geweldige manier zijn om medereizigers te ontmoeten en vrienden te maken, terwijl je de kosten laag houdt.

Dit is niet de enige optie. Als je wat meer te besteden hebt en het niet zo fijn vindt om een kamer te delen met vreemden, dan kunnen hotels, B&B's en vakantiewoningen een goede optie zijn. Wil je zeker weten dat je eerste dagen soepel verlopen? Dan kunnen wij je helpen met een startpakket in het land van aankomst!

Flight path graphic - KILROY
Roberto Sorin RS0 H Pybyk Unsplash
Let op je gezondheid tijdens het reizen
Zorg ervoor dat je verschillende medicijnen bij je hebt tijdens het reizen om gezond te blijven tijdens je tussenjaar.
Download onze EHBO checklist voor het reizen in je tussenjaar

14 dagen voor je reis begint...

Regel medicatie voor op reis

Om gezond te blijven op reis is het erg belangrijk om ervoor te zorgen dat je (preventieve) medicijnen bij je hebt tijdens je tussenjaar. Denk hierbij aan voorgeschreven medicatie of bijvoorbeeld medicatie van een drogist zoals pijnstillers, verkoudheids- en griepmedicijnen of anti-katermiddeltjes. 

Waarom is dit belangrijk bij het plannen van een tussenjaar? Omdat de gezondheidszorgsystemen en apotheken enorm kunnen verschillen in andere landen.

Bij voorgeschreven medicijnen is het belangrijk om je arts op de hoogte te stellen van je reisplannen, zodat hij of zij een recept kan uitschrijven voor de duur van je reis. Ze kunnen je ook adviseren over alternatieve medicijnen in andere landen die je bezoekt.

Als je allergieën hebt, moet je zeker allergiemedicijnen meenemen voor het geval er iets misgaat. Het is ook verstandig om kaarten mee te nemen waarop al je allergieën staan vermeld: laat deze vertalen in de lokale taal, zodat je hulp kunt krijgen als dat nodig is. Bekijk onze downloadbare paklijst hieronder.

De essentiële benodigdheden:

 • ICE (In Case of Emergency) kaart met essentiële informatie
 • Voorgeschreven medicijnen
 • ORS
 • Pleisters
 • Deet
 • Anti-jeuk lotion
 • After sun lotion
 • Pijnstillers
 • Handdesinfectiemiddel
Flight path graphic - KILROY

7 dagen voor je reis begint...

Download offline bronnen en regel je telefoonabonnement

Nog maar een week te gaan!

Nu is het tijd om al je belangrijke documenten op je telefoon te downloaden, zodat je er altijd bij kunt, zelfs wanneer je offline bent of geen bereik hebt. Denk aan zaken als eVisums, scans van je paspoort, reiskaartjes en verzekeringsdocumenten. Voor extra zekerheid is het verstandig om alles ook uit te printen.

Om de weg te vinden zonder omwegen, heeft de Google Maps-app een handige functie waarmee je offline kaarten kunt downloaden van je bestemming. Zo weet je zelfs boven op een berg zonder bereik waar je heen moet.

Dit is ook het moment om bij je mobiele provider na te vragen welke opties zij hebben voor dataroaming en bellen op je reisbestemmingen. Sommige gebieden in Europa zijn bijvoorbeeld vaak inbegrepen in je reguliere abonnement, maar in verder gelegen bestemmingen kunnen de kosten voor data veel hoger zijn. Overweeg een lokale simkaart aan te schaffen om geld te besparen als je langere tijd op één plek blijft, of koop een e-sim. Zorg er wel voor dat je telefoon simlockvrij is, zodat je ook andere netwerken kunt gebruiken.

Flight path graphic - KILROY
Almos Bechtold D0ikvxirava Unsplash
De spullen die je moet verzamelen voor in je backpack
Print deze paklijst uit om er zeker van te zijn dat je niets belangrijks vergeet voordat je aan je tussenjaar begint.
Download de paklijst voor het reizen in je tussenjaar

2-3 dagen voor je reis begint...

Beginnen met inpakken - ben jij al helemaal voorbereid? 

Je tussenjaar komt steeds dichterbij! Kun je de zon al op je huid voelen, de berglucht ruiken, of de kruiden van de markten proeven? Je zult vast heel enthousiast zijn, maar droom nog niet weg, want je moet nog inpakken! 

Neem je reisplannen door en maak een lijst met alle "noodzakelijke" items die je nodig hebt, zoals wandelschoenen of spullen voor activiteiten zoals zwemkleding. Voor de modebewuste reiziger is het samenstellen van meerdere outfits uit een klein aantal kledingstukken een geweldige manier om licht in te pakken en er toch stijlvol uit te zien. Hou er ook rekening mee dat je niet overal onderweg kan wassen, dus dat je genoeg kleding meeneemt voor verschillende activiteiten. 

En voordat je meteen paniek krijgt - iedereen vergeet wel iets als ze reizen. Daarom hebben we een checklist opgesteld van de dingen die andere reizigers snel vergeten, zodat jij deze fout niet hoeft te maken!

Je komt nergens zonder deze spullen:

 • Paspoort
 • Reisverzekeringsdocumenten
 • Bankpas / valuta
 • Voorgeschreven medicijnen 

Deze zijn ook heel belangrijk:

 • Opladers
 • Toiletartikelen
 • Stekkeradapters
 • Ondergoed
 • Zonnebrandcrème

Deze zou je waarschijnlijk ook moeten hebben:

 • Zonnebril en zonnehoed
 • Koptelefoon
 • Geschikte kleding
Flight path graphic - KILROY

1 dag voor je reis begint...

Ga lekker zitten, ontspan en geniet van het avontuur na al je goede voorbeiding!

Lekker bezig! Je bent nu volledig voorbereid voor een onvergetelijk tussenjaar. Het enige wat je nog hoeft te doen is enthousiast zijn over je aankomende plannen. Geniet van je reis!

Oh, en wat je ook doet, vergeet je paspoort niet...

Start met het plannen van jouw tussenjaar

Kan jij niet wachten met het plannen met je tussenjaar? Plan nu een gratis afspraak met een van onze reisspecialisten en laat de voorpret beginnen! 

alt

Creëer jouw ideale tussenjaar

Binnen slechts drie eenvoudige stappen kan jij in het vliegtuig stappen:

 1. Vul onze wensenlijst in met jouw reisplannen, hoe random ze nu ook nog kunnen zijn.
 2. Deel je wensenlijst met onze reisexperts, en zij zullen de gaafste ervaringen met jou doornemen, de beste vluchten voorstellen en tips delen over hoe je je reis het beste kunt samenstellen.
 3. Laat ons weten wat je van ons voorstel vindt, en we zullen het samen met jou aanpassen totdat het helemaal perfect is zodat jij binnenkort de reis van je leven kan gaan maken! 
Start planning

Kilroy.OutdatedBrowserBox.Text Kilroy.OutdatedBrowserBox.LinkText

Oeps! De pagina waar je naar op zoek was, bestaat niet meer. Misschien vind je het op deze pagina?