{{ section.name }} Help

Wij vonden {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} en {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} voor '{{ searchTerm }}'

0 Results found


10 Duurzame reistips

10 Duurzame reistips

Een duurzame reis begint bij jezelf. Wij geven je 10 tips om duurzamer te reizen!

We worden ons steeds bewuster welke impact ons (reis)gedrag op onze aarde heeft. Het klimaat heeft er behoorlijk onder te lijden dat we de hele wereld willen ontdekken, maar om duurzamer en bewuster te reizen kun je verder kijken dan alleen je CO²-voetafdruk.  Reizen kan namelijk ook veel moois brengen wanneer je het goed doet. Met deze 10 tips om duurzaam te reizen kun jij helemaal woke en zonder reisschaamte jezelf èn de wereld verrijken!

flight-plane-window-airborne-view
Compenseer de Co²-uitstoot van je reis
Met de tool van MyClimate kun je jouw uitstoot uitrekenen en compenseren. Door bij het boeken van je reis dit extra bedrag aan KILROY te betalen, steun je duurzame projecten in Myanmar en Madagascar die ervoor zorgen dat jouw CO² wordt gecompenseerd. Check hier hoe onze samenwerking met MyClimate precies werkt.
Lees meer

1. Compenseer je CO²-uitstoot

Reizen naar verre oorden is nog altijd het snelst met het vliegtuig. En hoewel de luchtvaart druk bezig is om schonere brandstoffen te ontwikkelen; in de tussentijd kun jij je CO²-uitstoot compenseren. Wat je aan de ene kant uitstoot moet aan de andere kant worden opgevangen. KILROY werkt hiervoor samen met MyClimate. Deze organisatie helpt je jouw uitstoot te berekenen met een handige tool en laat zien met welke bijdrage je jouw CO² kunt compenseren.

Goede tip: Door zoveel mogelijk direct – dus zonder overstapen – naar je bestemming te vliegen kun je al een boel uitstoot verminderen!

Wil je weten op welke manier MyClimate een positieve impact heeft op het klimaat en lokale gemeenschappen in Myanmar en Madagascar helpt? Check het hier.

2. Ga met de trein

Door met de trein te reizen versus het vliegtuig ben je voor een stuk minder CO²-uitstoot verantwoordelijk. Daarbij geeft reizen met de trein je ook de kans om langzamer te reizen en de veranderende omgeving beter in je op te nemen. Slow travel, zoals we dat ook wel noemen, wordt steeds populairder onder backpackers. Door lang in de trein te zitten en je reisbestemming langer in je op te nemen, leer je de locals beter kennen en creëer je een duurzamere band. Zet je FOMO om zoveel mogelijk verre plekken te bezoeken aan de kant en ontdek het avontuur van onderweg zijn en dompel je onder in nabijgelegen culturen.

Met een Interrail pass kun je in alle vrijheid met de trein door 33 Europese landen reizen.

Reis met de trein

3. Vermijd plastic flessen

Het lijkt een open deur, maar hoe vermijd je plastic flessen wanneer je in veel landen niet veilig het water uit de kraan kunt drinken. Dan kom je toch al snel uit op het kopen van een (plastic) fles bronwater. Gelukkig hebben steeds meer ho(s)tels drinkwaterpunten waar je je eigen reisfles kunt vullen. Investeer in een goede waterfles, zoals die van LifeStraw. Hierin zit een filter ingebouwd, zodat je zelfs water uit rivieren en meren veilig kunt drinken!

Vermijd plastic flessen

4. Slaap in lokale hostels

Hoewel grote hotelketens absoluut voor werkgelegenheid op de bestemming zorgen, is een verblijf bij lokaal opgezette accommodaties toch een eerlijkere keuze.  Door in te checken bij locally owned hostels of B&B’s komt jouw geld direct in de lokale gemeenschap terecht.  Probeer ook om AirBnB te vermijden in stadscentra, omdat daarmee woonruimte voor locals wordt weggenomen. Kijk maar naar ons eigen Amsterdam, bijvoorbeeld.

Wij hebben alvast een aantal suggesties van aankomstpakketjes voor je om je reis lokaal mee te beginnen.

Verblijf lokaal

5. Reis met een doel

Probeer wat langer op één plek te blijven door een specifiek reisdoel voor jezelf te stellen. Hiermee creëer je meer zingeving voor jezelf en de lokale gemeenschap. Goede opties zijn bijvoorbeeld het volgen van een taalcursus bij een lokaal opgezette school of het doen van vrijwilligerswerk. Laat je vooraf goed informeren over de organisatie waarmee je in zee gaat, om zeker te weten dat het project lokaal wordt gesteund. Door langer op één plek te blijven bouw je duurzamere banden op en zal je bezoek een positievere impact hebben op je reisbestemming!

Reis met een doel

 

Africa_SouthAfrica_BushSchool_Teaching_Cover
Reis met een doel
Kies ervoor om tijdens je reis vrijwilligerswerk te doen op jouw reisbestemming om op die manier een positieve impact te maken. Inspiratie nodig? Hier vind je onze vrijwilligersprojecten op verschillende continenten!
Bekijk onze projecten

6. Respecteer flora & fauna

Een favo backpackers motto is: Take nothing but photo’s. Leave nothing but footprints. Probeer tijdens de reis altijd je verantwoordelijkheid te nemen in het respecteren van de natuur. Vraag je af of het verantwoord voelt om onder water een zeeschildpad te aaien, achter walvishaaien aan te jagen, of op de foto te gaan met een dolfijn. Kies in plaats daarvan voor respectvolle animal encounters en ga met een ervaren natuurgids op pad.

Er zijn genoeg duurzame opties om op een verantwoorde manier van de natuur te genieten. Maak een bewuste keuze bij het boeken van je volgende duikcursus, safari of doe bijvoorbeeld vrijwilligerswerk in een dierenopvangcentrum.  

Take nothing but photos: respecteer flora & fauna

7. Ga voor een elektrische camper

Als je de keuze hebt, overweeg dan om een elektrische camper of auto te huren voor je volgende roadtrip. Apps zoals Plugshare kunnen je helpen bij het vinden van oplaadpunten tijdens je reis.

Heb je een voertuig dat wel op een fossiele brandstof rijdt, dan kun je er vaak voor kiezen je CO² via de verhuurder te compenseren. Bij onze campers in Slovenië kun je zelfs zelf een boompje planten in een bos dat in 2014 en in 2017 was getroffen door een paar heftige natuurrampen. Zo zie je meteen het resultaat van jouw bewuste keuze op je reisbestemming!

Neem een elektrische campervan

8. Reis buiten het hoogseizoen

Wees niet bang om in een schouderseizoen of zelfs laagseizoen naar jouw bestemming af te reizen. Zo spreid je de drukte en komen niet alle toeristen in één keer. En zeg nou eerlijk; hoe lekker is het als je niet een paar uur in de rij hoeft te wachten voor een populair museum. Nog een bijkomend voordeel voor jezelf: doordat er minder vraag is naar accommodaties in deze periodes betaal je vaak ook minder. Maar door wèl te komen, verzeker je de locals van een constant inkomen en minder afhankelijkheid van (vakantie)seizoenen.

Reis buiten het hoogseizoen

9. Eet lokaal

We zullen je heus niet verbieden ooit nog een Big Mac ergens te halen, maar realiseer je dat hiervoor bepaalde levensmiddelen de halve wereld over moeten vliegen. Lokaal eten is een veel duurzamere oplossing en eigenlijk ook veel lekkerder. Maaltijden op de lokale markt zijn vaak ook nog eens een stuk beter voor je, omdat ze vers worden klaargemaakt. Waar restaurants met een herkenbaardere kaart vaak eten moeten inkopen en bevriezen om het vers te houden; meer kans op protesterende darmen. Onzeker waar je veilig kunt eten? Do what the locals do: daar waar een rij met locals staat kun je gegarandeerd jouw slag slaan!

Eet lokaal

10. Koop lokaal

Neem geen pennen of ballonnen mee om aan de lokale kinderen uit te delen.  Het is vast lief bedoeld maar als je echt wilt helpen koop je deze spullen bij een lokale winkel. Schriften, kleding, speelgoed: dit kun je echt ook allemaal op bestemming kopen en je pompt er meteen wat extra geld mee in de lokale economie. Als je bedelende kinderen wilt helpen geef ze dan wat te eten in plaats van geld of zoek een lokale hulporganisatie die de hele gemeenschap helpt. Zo komt je geld en goed bedoelde hulp beter terecht.

Koop lokaal

KILROY wil graag een meer duurzame reisorganisatie zijn en daar werken we hard aan. We willen jullie inspireren ook dat beetje extra te doen om met reizen een positieve en duurzame impact te maken. Doe je mee?

Wil jij duurzaam op reis? Stuur ons een mail met jouw plannen; we helpen je graag!

Plan jouw duurzame reis

 

Kilroy.OutdatedBrowserBox.Text Kilroy.OutdatedBrowserBox.LinkText

Oeps! De pagina waar je naar op zoek was, bestaat niet meer. Misschien vind je het op deze pagina?