{{ section.name }} Help

Wij vonden {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} en {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} voor '{{ searchTerm }}'

0 Results found


Hoe reis je voor het eerst solo: onze gids naar succes!

Soloreizen voor beginners - Een vrouw wandelt in een straat - Blog - KILROY

Voor de eerste keer alleen reizen - is het eng, spannend of beide?

Heb je er ooit aan gedacht om alleen te reizen naar een nieuwe plaats of een land waar je nog niet bent geweest? Het lijkt misschien een grote stap. Wel, het is ook een grote stap. Maar met de juiste voorbereiding en mindset, kan een solo reis zelfs nog leuker zijn dan met je vrienden op reis gaan. Hoe dan ook, het is een ervaring die je minstens één keer moet proberen om te ontdekken of het iets voor jou is of niet. En wij zijn hier om je verder te helpen!

Deskundige tips voor de onervaren soloreiziger
Om je zo goed mogelijk op weg te helpen, verzamelden we nog wat makkelijk te volgen tips van ervaren soloreiziger Fleur Kok, @floraflies.nl op Instagram. Je vindt ze in de oranje vakjes hieronder!

Voorbereiding is alles

Veel zal afhangen van je voorbereiding, dus laten we daarmee starten. Stel jezelf de vraag waar je naartoe wilt en voor hoe lang. Houd hiervoor je budget in gedachten en hoe je er zal geraken. We zeiden al dat je eerst eens alleen op reis moet gaan om te ontdekken of het echt iets voor je is. Alleen al eraan denken kan je misschien angstig maken. Je wilt natuurlijk je perfecte reis niet verpesten. Daarom raden we je aan klein te beginnen voordat je alleen naar de andere kant van de wereld vliegt. Ga eens alleen naar een museum en uit eten. Gaat dat goed? Dan ben je klaar voor de volgende stap in de voorbereiding van je solo reis.

Het is goed om extra na te denken over de bestemming. Je moet je comfortabel en veilig voelen op de plaats waar je naartoe gaat. Wanneer je een bestemming hebt uitgekozen, doe er dan zeker even onderzoek naar. Enkele geweldige landen voor een eerste solo reis zijn Vietnam, Costa Rica of Japan. Deze zijn relatief veilig met goed openbaar vervoer en leuke hostels waar je veel mensen kan ontmoeten. Vraag jezelf af wat de reden is van je reis en wat je wilt ervaren wanneer je weg van huis bent. Het is goed om een duidelijk doel voor jezelf te stellen. Dit zal het makkelijker maken om te genieten, want er zullen mogelijks momenten zijn waarop je je een beetje verloren voelt. De reeks doelen die je voorop stelt, helpen je te focussen op de volgende stap.

Wanneer je aankomt op je bestemming kan je best rustig aan je avontuur beginnen zodat je je kan aanpassen aan de nieuwe omgeving. Wat wij het liefst doen op onze eerste dag solo reizen, is een dag tour boeken. Je hebt hier verschillende opties voor. Een groepstour is leuk, maar je kan ook een "greeter" gebruiken. "Greeters" zijn vrijwilligers die gratis stadstours geven om je rond te leiden en je te helpen je op weg te zetten bij je reis. Het is een geweldige manier om lokale informatie te krijgen over verschillende plaatsen en je sluit misschien wel je eerste vriendschap. Greeters zijn sociaal en willen ervoor zorgen dat je een geweldige tijd hebt wanneer je hun land en stad bezoekt. Je vindt ze op verschillende plaatsen, werkend voor de International Greeter Association. Op hun website kan je kijken of er greeters beschikbaar zijn voor jouw bestemming. 

 

Solo Travel Beginners Guide - Women with map sticking legs out of a car window - Blog - KILROY

Solo reis tip #1: Kom overdag aan!
We zijn altijd een beetje kwetsbaarder in het donker, vooral als we alleen zijn. Overdag is het gemakkelijker om je weg te vinden en zijn er mogelijks meer mensen om de weg te vragen. Als je 's avonds aankomt, wees dan goed voorbereid om je hostel te vinden, of laat een taxi reserveren om je erheen te brengen. Het voelt een stuk beter als je weet dat er iemand op je bestemming staat te wachten om je te brengen naar waar je wilt zijn, in plaats van dat je zelf in het donker nog op zoek moet naar vervoer.

Reis alleen - niet eenzaam: hoe ontmoet je mensen wanneer je alleen op reis bent

Wanneer wij alleen begonnen te reizen, was dit onze grootste zorg. En het is een onderwerp dat altijd aan bod komt wanneer we met reizigers praten die op een solo avontuur willen vertrekken. Wij zijn er zeker van dat je niet alleen zal zijn, zolang je ook echt naar buiten gaat en je jezelf niet met een boek of ipad in een privékamer opsluit. 

Er zijn verschillende manieren om sociaal te zijn, maar wij denken dat het allemaal begint met je accomodatie. Er zijn verschillende hostels die activiteiten organiseren zoals evenementen, kroegentochten en stadstouren. Als je jouw reis boekt met een organisatie (wat we altijd aanraden, maar daarover later), zullen zij je zeker helpen bij de zoektocht naar de juiste hostels voor jou in elke stad. Sla de sociale gelegenheden niet over en dan zal je verschillende nieuwe mensen leren kennen. Niet alleen om te feesten, maar ook om plannen te maken voor de volgende dagen. Je zal ervan verschieten hoeveel andere solo reizigers je zal ontmoeten om mee rond te trekken. Maar vergeet niet dat het ook heerlijk kan zijn om momenten voor jezelf in te plannen en dat je niet 24/7 omringd moet zijn door anderen. 

Zit je in een hostel waar niets georganiseerd wordt? Dan zijn er zeker nog andere opties. Kijk eens naar bestaande Facebookgroepen of de Couchsurfing app. Niet om een plaats te vinden om te slapen (dat doe je beter op voorhand), maar de app wordt ook gebruikt om lokale mensen te vinden om mee rond te hangen of samen te komen met andere reizigers. Het is een perfecte manier om zowel locals als reizigers te ontmoeten. Uit onze ervaring kunnen we zeggen dat het geweldig is om een avond door te brengen met "vreemden" in een bar, park of bijvoorbeeld in een arcade hall. Een vergelijkbaar platform is Meetup.com. Hier vind je verschillende soorten bijeenkomsten en evenementen, zoals badminton sessies, wandelingen, gezelschapsspelletjes avonden en meditaties. Eerlijk, als je weet waar je moet zoeken, kan je altijd wel plezier vinden. Een andere en eveneens belangrijke tip is om tours te boeken, vooral aan het begin van je reis. Zo ben je er zeker van dat je andere reizigers zal ontmoeten en ideeën kan uitwisselen. Misschien vind je hier wel andere solo reizigers die mee een stuk van jouw avontuur willen delen.

Let op je lichaamstaal en stel je open wanneer je onbekenden ontmoet. Je moet aanspreekbaar zijn wanneer je wil dat anderen met je praten. Lach naar mensen als je voelt dat ze willen connecteren en doe wat moeite. En nee, je zal niet met iedereen overeen komen, maar er zullen genoeg mensen zijn waarmee je waardevolle vriendschappen zal sluiten.

Solo Travel Beginners Guide - Three women talking, laughing and having fun - Blog - KILROY

Solo reis tip #2: Zorg ervoor dat er altijd iemand is die weet naar waar je gaat
Wij begrijpen als geen ander dat je solo reis een avontuur is, en dat je misschien even de verbinding wilt verbreken. Hoewel die gevoelens volkomen terecht zijn, raden we je aan om altijd iemand op de hoogte houden van waar je bent en waar je zult zijn, vooral als je besluit de Wi-Fi voor een tijdje af te sluiten. Het kan geen kwaad om hen te informeren over hoe lang je offline zult zijn, zodat er geen paniek ontstaat als je niet meer reageert op oproepen of berichten.

Hoe leer je genieten van alleen op restaurant gaan

Laten we eerlijk zijn, dit kan een stressvolle ervaring zijn. Je beeldt je misschien in dat iedereen naar je kijkt, voelt je niet op je gemak en hebt geen idee wat je moet doen wanneer je wacht. Het zou vrij raar zijn om tegen jezelf te praten, toch? Geen stress, er zijn genoeg dingen die je kan doen wanneer je alleen uit eten gaat! Wij houden ervan om een dagboek of blog bij te houden wanneer we reizen, en een rustig moment wanneer je op je eten wacht is perfect om wat te schrijven. Niets voor jou? Het is eveneens een ideaal moment om het thuisfront op de hoogte te houden van jouw avontuur. Deel fantastische foto's op sociale media en stuur een berichtje naar de belangrijke personen in je leven.

Als je niet zo geïnteresseerd bent in schrijven of sociale media, dan is het avondeten de perfecte moment om je volgende dag te plannen en te beslissen welke activiteiten je gaat doen. Wanneer je teruggaat naar je hostel nadat je hebt gegeten, heb je al een plan voor de volgende dag en kan je deelnemen aan een sociale activiteit of je in de gemeenschappelijke ruimte zetten om personen te vinden die je de volgende dag willen vergezellen. Indien je nu nog denkt dat op je eentje van een diner genieten ongemakkelijk of gênant is, probeer dan je diner voor lunch te eten. Hiermee bedoelen we dat je tijdens de lunch een grotere portie eet, zodat je 's avonds van street food of iets kleiner kan genieten. Je zal niet de enige zijn die alleen luncht, verschillende mensen (vooral mensen op business trip) eten 's middags alleen. 

Solo Travel Beginners Guide - Crowded food hall in Asia - Blog - KILROY

Solo reis tip #3: maak gebruik van Facebook groepen wanneer je reist
Er zijn genoeg behulpzame mensen, mijn ervaring is dat alle reizigers graag hun tips en kennis delen. Een plek om deze te vinden is op Facebook. Hoewel het tegenwoordig misschien het sociale netwerk van je moeder en tante is, is het voor gemeenschappen de perfecte plek om elkaar te spreken. Voor elk land en elke grote stad zijn er backpackersgroepen, sommige zelfs speciaal bedoeld voor soloreizigers. In deze groepen kun je meetups regelen, maar ook info krijgen over leuke hostels, evenementen en meer. Wees niet bang om hulp te vragen!

Hoe genieten van je avonden als je alleen reist

Als je denkt dat solo reizigers hun avonden alleen spenderen met een boek in hun bed, dan kan je beter nog maar eens nadenken! Bij verschillende bestemmingen wil je het nachtleven écht niet missen. Zoals we in deze gids al vernoemden organiseren de beste hostels kroegentochten, feestjes bij de bar of iets in die aard. We raden het ten zeerste aan om minstens enkele van deze activiteiten bij te wonen om andere reizigers te ontmoeten. Als je iets meer wilt doen dan alleen drinken, maar niet in je hostel wilt blijven, biedt elke grote stad genoeg avondactiviteiten. Wat denk je van een concert of een lokaal festival bijwonen? De accomodatie waar je verblijft kan jou de beste tips geven over wat er in de buurt te doen is.

Als je naar niet alleen naar buiten wilt, sluit je dan aan bij een tour overdag. Het is een perfecte manier om de omgeving te leren kennen. Het is ook een veilige manier om mensen te ontmoeten en samen plannen te maken voor de avond, terwijl je plezier maakt tijdens je tour. Serieus, wij houden van groepsuitstappen!

We weten dat het als veel werk klinkt, zonder dat je 100% zeker bent dat het de moeite zal zijn. Maar als het leven ons iets geleerd heeft, is het wel dat je niet alles kan plannen. Zeker niet hoe sociale gelegenheden je zullen bevallen. Maar geloof ons als we zeggen dat je veel mensen zal ontmoeten op jouw reis. En moest dit allemaal niet helpen, kan je nog altijd bevriend worden met de barman. ;-)

Solo Travel Beginners Guide - Party at night with red neon lights - Blog - KILROY

Solo reis tip #4: Word niet dronken met vreemden en blijf alert
We willen hier echt geen spelbreker zijn, maar we weten allemaal hoe gemakkelijk het is om je te laten meeslepen. Het valt niet te ontkennen dat we onder invloed van alcohol en op ons eentje kwetsbaar zijn voor anderen, vooral in een vreemde omgeving. We zeggen niet dat je niet moet feesten (ga er zeker voor!), maar houd altijd je hoofd erbij en vertrouw op je gevoel! Er zijn genoeg goedbedoelde en vriendelijke inwoners en medereizigers, maar je wilt niet iets meemaken dat je reis zou verpesten. Vertrek als je je ongemakkelijk voelt, wees onbeleefd als het moet en lieg als het moet. De locatie van je hotel is een voorbeeld. Je bent niemand uitleg verschuldigd waarom je iets niet wilt doen of delen.

Hoe slaap je met vreemden

Nee, we hebben het niet over hoe je zoveel mogelijk vreemden in jouw bed moet krijgen, we hebben het hier over een gedeelde slaapkamer. De beste manier om op jezelf te reizen is om in hostels te verblijven. Het is de plaats waar mensen socialer zijn en je elkaar dus makkelijker ontmoet en aanspreekt. En het is ook nog eens de goedkoopste keuze. Hostels waren vroeger eerder sober, maar tegenwoordig bieden ze vele extra voorzieningen. Je vindt sowieso een optie die bij jouw wensen past. Of je nu een zwembad, rooftop bar of sociale activiteiten zoekt. We raden je aan om van alle faciliteiten gebruik te maken. Of het nu gaat om fitness, tours, lessen of een restaurant met aanbiedingen op maaltijden voor backpackers. Deze laatste is dan weer ideaal wanneer je het ongemakkelijk vindt om alleen uit eten te gaan, want er zijn altijd wel reizigers in een hostel waarmee je samen kan eten.

Als het voor jou nieuw is om in hostels te verblijven, laten we dan even de basis etiquette doornemen. Het komt er allemaal op neer dat je mensen behandelt zoals jij zelf behandeld wil worden. Als je een kamer deelt, vergeet dan niet dat je niet alleen bent. Dit betekent dat je stil bent in de slaapkamer (bij feesthostels kan hier een uitzondering gelden), steek de lichten niet aan in de kamer wanneer anderen slapen en houd je kamer proper door de gemeenschappelijke ruimtes te gebruiken om samen te komen en te eten. Gebruik maken van de gemeenschappelijke keuken kan je veel geld besparen en het is een leuke manier om samen met je kamergenoten te koken. Een geweldige activiteit om mensen beter te leren kennen en nog goedkoper dan alleen voor jezelf te koken: dat noemen wij win-win. Maak vrienden, stel vragen en begin zelf het gesprek met andere reizigers. Je weet nooit welke plannen er tijdens het diner gemaakt worden voor de volgende dagen!

Solo reis tip #5: Wees niet bang dat je eenzaam zult zijn
Als we over solo reizen praten, is dit vaak zorg nummer één. Vergeet niet dat alleen zijn en eenzaam zijn niet hetzelfde is. Alleen reizen geeft je juist meer macht en controle over je reis, omdat jij beslist wat er gaat gebeuren. Op mijn reizen had ik vaak behoefte aan een pauze van alle feestjes en plannen met nieuw gemaakte vrienden en terwijl heb ik zoveel plezier gehad met mensen die ik net had ontmoet. Als je eenmaal op je bestemming bent, gaat alles rollen en ben je zelden alleen. Tenzij je dat wilt natuurlijk, en dat brengt me bij tip #6.

Hoe reis je veilig alleen

Waar je ook heen gaat, doe altijd onderzoek naar risico's in de omgeving. Welke plaatsen kan je beter vermijden, voor welke oplichtingen moet je oppassen en welke tips delen andere reizigers online. Reddit en Facebook groepen zijn de perfecte plaats om vragen te stellen. Bij twijfel raden we je aan om deze platformen te gebruiken, maar als je bij een organisatie boekt (wat wij altijd aanraden), is dat natuurlijk een ideale bron van informatie.

Het is heel erg belangrijk om een reisverzekering te hebben wanneer je op reis gaat. Zeker als je alleen reist. Zelfs als je het niet nodig hebt, is het goed voor je gemoedsrust. Als er iets onverwachts gebeurt, zal je er blij mee zijn. Er zijn natuurlijk altijd gevallen waarvoor je je niet kan verzekeren, waar je ook bent in de wereld (zelfs thuis). Het is altijd het beste om op je hoede te blijven als je alleen bent. Dit betekent dat je best niet te veel drinkt en niet dronken wordt met vreemden, maar ook dat je lange wandelingen in de avond best vermijdt, zelfs in veilige buurten. Een andere tip is om de naam en locatie van je accomodatie voor jezelf te houden, het is jouw veilige plek tijdens het reizen.

Wanneer je met een reisorganisatie boekt krijg je extra veiligheid en ondersteuning in de vorm van deskundig advies, hulp bij wijzigingen in je plannen en nog veel meer. Meestal is het zelfs goedkoper dan dat je alles zelf regelt. Een ander bijkomend voordeel is dat je door een vast programma te hebben, zeker mensen zult ontmoeten tijdens de activiteiten of rondleidingen die je hebt geboekt, zodat je gegarandeerd niet je hele reis alleen doorbrengt. Last but not least komt veel neer op je gezond verstand. Vertrouw altijd op je gevoel. Als iets niet goed voelt is er vaak een goede reden voor.

Solo reis tip #6: Boek van tijd tot tijd een privékamer
Als je alleen reist, kan je gemakkelijk overspoeld raken van alle indrukken, gevoelens en nieuwe mensen die je tegenkomt. Als dat gebeurt, heb je momenten nodig om al je nieuwe indrukken te verwerken en tot rust te komen. Het verschilt van persoon tot persoon, maar ik boek graag van tijd tot tijd een privékamer om bij te komen en nieuwe plannen te maken. Het is zo gemakkelijk om mee te gaan in de opwinding en met anderen mee te gaan, maar een solo-avontuur gaat vooral over wat jij wilt doen. Vergeet dat niet. Mijn motto: doe wat je wilt en leer wat dat is als je het niet zeker weet.

Wat als je angst je te veel wordt?

Als je tegen alle verwachtingen in toch het gevoel hebt dat je weer naar huis wilt vliegen, dan zijn wij er voor jou. Als jouw vangnet, maar ook als deel van de reisgemeenschap. Wij zijn ook ooit voor een eerste keer alleen op reis geweest, en hebben genoeg tips om met jou te delen. Je kan je angst overwinnen en het beste van je trip maken, ook al voelt dat op dit moment niet zo. Angst overvalt je meestal tijdens de eerste dag(en) op je bestemming. Deze tips hebben het doel om je hierdoor te krijgen, terwijl je ook nog geniet.

Het gaat allemaal om kleine stappen zetten en jezelf niet te hard te pushen. De eerste dag is altijd de ergste, dus ga op zoek naar je comfort zone en plan een rustige dag in. Ga op café, adem rustig en kijk naar de mensen rondom jou. Een goed alternatief is een (walking) tour boeken op je eerste dag. Je dwingt jezelf om in een rustige omgeving, met enkele andere reizigers, op verkenning uit te gaan. Zo leer je je nieuwe omgeving kennen zonder dat je stress moet hebben om alles zelf uit te zoeken. Wanneer je terug bent in je hostel ga je op zoek naar mensen om mee te praten en inspiratie van te krijgen. Leer hen kennen en wie weet komen die plannen dan wel vanzelf. Ons beste advies is om geen verwachtingen te hebben en er met een open geest aan te beginnen.

Blijf op het juiste pad door dagelijkse doelen voor jezelf te stellen. Het helpt je om te focussen op wat je ziet, doet en ervaart. Wil je nieuwe plaatsen ontdekken en nieuwe dingen doen, bewaar dit dan voor later tijdens je reis. In het begin helpt het om plaatsen te zoeken waar je normaal ook zou rondhangen en dingen te doen die binnen je comfort zone liggen. Ook als dat betekent dat je binnen blijft en geniet van "me-time". Maar maak ook tijd om bezienswaardigheden te bezoeken. De grote monumenten en beroemde plaatsen die je al zo vaak hebt zien voorbij komen, zullen op zijn minst een beetje vertrouwd aanvoelen en een feel-good moment veroorzaken. Kleine overwinningen zijn ook overwinningen!

We helpen je graag bij het plannen van je eerste soloreis. We hebben veel tips en sturen je goed voorbereid en met extra gemoedsrust op weg.

IK BEN KLAAR VOOR AVONTUUR!

alt

Stel je eigen reis samen

Heb je zelf een toffe reisroute in gedachten of wil je iets heel graag doen tijdens je verre reis? Je eigen reis samenstellen met KILROY doe je zo:

  1. Kies je bestemmingen, interesses en budget
  2. Vertel ons wat er op je bucketlist staat
  3. Wij gaan ermee aan de slag en nemen na een paar dagen persoonlijk contact met je op om jouw droomreis te realiseren
Start

Kilroy.OutdatedBrowserBox.Text Kilroy.OutdatedBrowserBox.LinkText

Oeps! De pagina waar je naar op zoek was, bestaat niet meer. Misschien vind je het op deze pagina?