{{ section.name }} Help

Wij vonden {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} en {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} voor '{{ searchTerm }}'

0 Results found


Een wereldreis zonder te vliegen: hoe doe je dat?

Travel Festival Thor Once Upon Again

Ontmoet de man die de wereld rondreist zonder te vliegen

En de hoofdrolspeler van dit verhaal is Thor Pedersen uit Denemarken. Hij is op een indrukwekkende reis waarbij hij aan een stuk door elk land in de wereld bezoekt zonder te vliegen! Tot nu toe heeft het hem ongeveer 7 jaar gekost, maar nu de reis bijna aan zijn einde komt, blikt hij terug en dit is zijn verhaal.

Hoe het er nu voor staat

Thor vertrok uit Denemarken op 10 oktober 2013 en is sindsdien op reis. Vandaag de dag heeft hij 194 van de 203 landen bezocht, maar zit nu vast in Hong Kong, waar hij op een vrachtschip arriveerde. Hij mist nog steeds 9 landen in zijn missie om elk land ter wereld te bezoeken zonder te vliegen. Palau, Tuvalu, Vanuatu, Samoa, Tonga, Nieuw-Zeeland, Australië, Sri Lanka en de Malediven staan nog op zijn lijstje.

Waar het allemaal begon

Als we teruggaan naar 2013 heeft Thor nog een goede baan in de scheepvaart en logistiek branche. Op een dag las hij een artikel waarbij hij erachter kwam dat nog nooit iemand elk land in de wereld heeft bezocht zonder te vliegen. Voor een man van wie reizen zijn grootste passie is, was dat erg intrigerend, maar tegelijkertijd was er iets in hem dat zei dat hij te oud was om op dat moment aan zo'n reis te beginnen.

Thor dacht er wat meer over na en kwam tot de conclusie dat hij de eerste man ter wereld wilde zijn die die missie zou volbrengen. Hij schatte dat de reis zo'n 3 of 4 jaar zou duren en kreeg steun van een aantal goede vrienden. Die steun is cruciaal geweest om te komen waar hij nu is en hij is hier erg dankbaar voor.

Het doel van dit project - en hoe die gedurende de reis is veranderd!

Het doel was van begin af aan om elk land te bezoeken zonder te vliegen en om natuurlijk een geweldig avontuur aan te gaan. Al snel ging het van een 'landen-project' naar een 'mensen-project', waarbij het promoten van mensen, culturen en schoonheid in verschillende vormen de highlight was. Het doel werd om mensen te laten zien dat er zo veel meer in de wereld is dan wat we op het nieuws zien.

Thors project is tegelijkertijd ook verandert in een motivatie-project dat mensen wil motiveren om hun dromen niet op te geven en hun passie te volgen, wat dat ook is. En dat past precies bij hoe Thor in het leven staat.

Hoe is het dagelijkse leven van een fulltime solo reiziger?

Thor houdt graag zijn opties open als hij reist. Hoewel hij theoretisch gezien alleen reist, is hij bijna nooit alleen. Hij ontmoet veel medereizigers in de trein, de bus of bij de grens. Vaak reizen ze samen voor een paar dagen voordat ze weer elk hun eigen weg gaan.

In Hong Kong, waar hij momenteel verblijft, vertelt Thor dat veel mensen contact met hem zoeken en vragen of hij samen wilt hiken, eten of aan wilt sluiten bij een feest en eigenlijk gewoon tijd samen wil doorbrengen. Gelukkig is Thor heel sociaal en spontaan. Je moet wel als je voor 7 jaar op reis bent en voornamelijk alleen bent.

Ook heeft hij geluk dat vrienden hem op verschillende momenten hebben opgezocht. En oja, zijn toekomstige vrouw heeft hem ook 21 keer opgezocht terwijl hij in het buitenland was, maar daar later meer over.

Maar het is niet alleen maar lachen, gieren, brullen als solo reiziger

Thor legt uit dat naast de voor de hand liggende positieve aspecten van reizen, er ook veel administratie moet gebeuren. Door deze dingen houden veel mensen het niet zo lang vol. Hierbij gaat het over het plannen van busritten, treinkaartjes, tijdschema's maken, je budget bijhouden, accommodatie vinden, ambassades bezoeken en ga zo maar door. Die dingen nemen allemaal veel tijd in beslag. Zijn concusie is dat veel mensen daarom niet aan een project zoals deze zouden beginnen.

Maar Thor is een man met een missie. Een missie die hij zeker wil volbrengen en dat vergt discipline en overzicht. Hij heeft het allebei.

"Ik denk dat de meeste mensen het strand of een terras boven dit project zouden verkiezen als ze wisten hoeveel administratie het met zich meebrengt! "

Thor Pedersen - Once Upon A Saga

Hoe houd je je aan een budget als je al 7 jaar reist?

Een klassieke vraag die wordt gesteld als je voor 7 jaar aan het reizen bent, is natuurlijk hoe je je aan een budget kunt houden.

Thor heeft een budget van 20 USD per dag waarvan hij vervoer, eten, accommodatie en visa's betaalt. Ja, dat heb je goed gelezen! 20 USD, dat klinkt niet veel en is ook zeker niet geschikt voor een flashpacker.

Maar als je je aan je budget houdt kan dit werken. Thor vertelt dat sommige landen natuurlijk duurder zijn dan anderen, maar hij heeft als standaardregel dat hij 20 USD per dag uitgeeft, gedurende de hele reis. Door sponsoring en hulp van vrienden en familie heeft dit tot nu toe gewerkt. Dat betekent niet dat hij nooit een biertje gaat drinken of wel eens naar de bioscoop gaat, maar in dat geval spaart hij gewoon wat meer tijdens andere dagen. Hij heeft een aantal goede tips hoe je binnen je budget kunt blijven:

Reizen met lokaal vervoer is veel goedkoper, kies daarom voor de "chicken bus" in plaats van de luxere bus. Dat betekent geen airco, vaak geen ramen, veel lawaai, heel veel haltes en het duurt vaak 4 of 5 keer langer dan de luxere bus - maar het is goedkoper!

Als het op eten aan komt heeft Thor een duidelijke tip: ga voor street food! Het is veel goedkoper! En als je in een duurder land bent, ga dan naar de supermarkt en koop wat brood, kaas en tomaten voor een picknick in het park.

Ook accommodatie kun je goedkoop regelen als je niet te kieskeurig bent. Je kunt bijvoorbeeld gaan couchsurfen of in een hostel verblijven. In een hostel krijg je namelijk vaak gratis ontbijt en WiFi.

Visa's zijn vaker wel duurder. Ze kosten vaak tussen de 15 en 200 USD, maar gelukkig hoef je ze niet heel vaak te kopen als je voor 7 jaar reist. Daardoor kan het gemiddelde per dag toch laag blijven.

"Waar er mensen zijn in de wereld zijn ook mogelijkheden voor vervoer en kun je altijd van A naar B geraken. Zelfs in dure landen zijn er locals die het op een goedkopere manier doen. En ja, zo was mijn leven voor de afgelopen 7 jaar."

Thor Pedersen - Once Upon A Saga

Die ene keer in Congo...

Nu we het over vervoer hebben, Thor heeft heel wat randomn dingen meegemaakt terwijl hij van A naar B reisde. Vooral in Afrikaanse landen bevond hij zich in een aantal rare situaties.

Zo besloot hij op een dag om Congo te verlaten voor het buurland Gabon. Helaas was er op diezelfde dag een referendum dat leidde tot paniek onder de locals en angst voor rellen in de steden. Dus zonder dat hij het wist was al het normale vervoer compleet uitverkocht. Zoals hij zegt: "in dit soort situaties komen de vrachtwagens tevoorschijn".

Samen met een andere reiziger kreeg Thor een plek achterop een vrachtwagen. Ze reden over hobbelige, stoffige wegen waardoor ze er als spoken uitzagen toen ze op hun bestemming aankwamen. Maar zelfs in een verschrikkelijke situatie zoals deze (zijn woorden, niet die van ons!) kan iets moois gebeuren. Uit het niets begon een vrouw op de truck met haar waterfles te schudden en te zingen en al snel zongen alle 40-50 mensen op de truck mee terwijl de zon onder ging. Een mooi moment in een mooie omgeving, maar helaas werd dat al snel weer vervangen door het gevoel dat hij 30 minuten daarvoor ook had. Want toen de zon onder was en iedereen stopte met zingen was "het allemaal weer verschrikkelijk". En dat ging nog 2 dagen zo verder totdat hij zijn bestemming had bereikt.

Deze anecdote zegt veel over Thor en zijn missie. Hij had kunnen kiezen voor een andere dag en ander vervoersmiddel, maar hij koos er toch voor om zijn originele plan door te zetten en kreeg er een mooi verhaal uit.

Als je zo'n reis als deze maakt, zijn er natuurlijk ook negatieve aspecten (zoals de ervaring hierboven). Het is oncomfortabel en duurt super lang. Maar de positieve aspecten (ja, die zijn er ook) van langzaam reizen, is dat je veel meer van een land meemaakt dan normaal. Je besteedt ook meer tijd aan reizen, waardoor je je omgeving op een rustige manier in je op kan nemen - vaak in gezelschap van een vreemde, die eigenlijk gewoon een vriend is die je nog niet eerder hebt ontmoet.

Reizen is een levensles

Thor heeft niet zonder doel gereisd de afgelopen 7 jaar. Tijdens zijn tijd in het buitenland heeft hij veel kennis op gedaan over elk land dat hij heeft bezocht. Deze kennis en ervaring helpt hem zichzelf te kalmeren als hij verschillende dingen in het nieuws ziet:

"Ik weet dat hoewel sommige mensen worden geraakt door gebeurtenissen in de wereld, de meeste mensen in deze landen eigenlijk een normaal dagelijks leven leiden. Ik ben naar het platteland geweest in die landen en mensen zijn overal ongeveer hetzelfde. Moeders houden nog steeds van hun kinderen, mensen worden nog steeds verliefd, sommigen nemen nog steeds foto's voor social media..."

Bovenop dat hij zijn mindset heeft verbreed, heeft hij ook een enorm netwerk gekregen die op hem kunnen rekenen in de toekomst, net zoals hij op hen kon rekenen tijdens zijn reis. Voor wat hoort wat.

De grote vraag: wat gaat er gebeuren als de reis ten einde komt?

Niet geheel verrassend wil Thor nadat hij zo lang onderweg is geweest als hij terug komt het rustiger aan gaan doen. Of hij is al getrouwd, of hij gaat trouwen. Hij verlangt ernaar om weer door vrienden en familie omringd te zijn en misschien wel zijn eigen familie te starten.

Kortom, het doel is om terug naar huis te gaan, eens diep te zuchten en ervan te genieten dat deze lange, lange reis voorbij is. Dat er geen druk meer op zijn schouders ligt om dit gekke project af te maken. Dat hij niet langer hoeft na te denken over waar hij hierna heen gaat en niet maanden hoeft te wachten op een visa voor een bepaald land.

Natuurlijk kan hij daarvan niet de rekeningen betalen, dus hoopt Thor dat hij een boek kan schrijven over zijn project. Het boek schrijft zichzelf min of meer, aangezien hij enorm veel verhalen te vertellen heeft over dit avontuur. Daarnaast heeft hij de ambitie om motivatiespeeches te geven en op scholen te spreken, natuurlijk zou daar ideaal gezien ook wat reizen bij te pas komen.

Hoewel Thor binnenkort de eerste persoon in de geschiedenis zal zijn die elk land in de wereld heeft bezocht zonder te vliegen, geeft hij toe dat hij nog niet alles heeft gezien. Er zijn nog steeds heel veel plekken om te zien en ontdekken. Op zijn bucket list staan nog de Galapagos eilanden, Paaseiland en Alaska. Dus als je dacht dat Thor klaar was met reizen zit je er compleet naast.

Een geduldige vrouw

Hoewel hij als 7 jaar op reis is, is Thor niet vrijgezel. Dat kan een verrassing zijn, aangezien de duur van zijn project van 3-4 jaar naar 7 jaar is gegaan.

Maar ondanks het kleine detail dat hij al bijna een decennia weg is, heeft Thor een verloofde die op hem wacht in Denemarken. Ze is hem in totaal 21 keer op komen zoeken en Thor heeft een hele specifieke regel. Een regel waarbij hij zich elke keer scheert als zij hem op komt zoeken (zoals hierboven), maar zoals je kan zien bij de afbeelding bovenaan deze blog, die recentelijk is genomen in Hong Kong, komt de baard nu bijna tot zijn borst. Hij heeft haar nu bijna een jaar niet gezien. Maar Thor geeft zijn droom niet op! Want zoals hij altijd tegen zijn volgers zegt: "The saga must continue..."

Wil je de hele travel talk met Thor zien?

Met genoegen hebben wij Thor gesproken tijdens ons Travel Festival. Als dit artikel niet genoeg voor je is, kun je nog de hele sessie terugkijken. Je hoeft je alleen aan te melden en je krijgt toegang tot de sessie.

Bekijk het hier!

alt

Stel je eigen reis samen

Heb je zelf een toffe reisroute in gedachten of wil je iets heel graag doen tijdens je verre reis? Je eigen reis samenstellen met KILROY doe je zo:

  1. Kies je bestemmingen, interesses en budget
  2. Vertel ons wat er op je bucketlist staat
  3. Wij gaan ermee aan de slag en nemen na een paar dagen persoonlijk contact met je op om jouw droomreis te realiseren
Start

Kilroy.OutdatedBrowserBox.Text Kilroy.OutdatedBrowserBox.LinkText

Oeps! De pagina waar je naar op zoek was, bestaat niet meer. Misschien vind je het op deze pagina?