Google+

Jacob - 1991 reiziger

Jacob in Australie in 1991.
In 1991 reisde Jacob de hele wereld over. Nu werkt hij in het hoofdkantoor van KILROY in Kopenhagen. Lees over zijn ervaringen als wereldreiziger van 20 jaar geleden.

Woont in

Kopenhagen - Denemarken

Dagelijks leven

Jacob werkt als Business Area Manager at KILROY. Dit betekent dat Jacob verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van de ISIC- en de Wunder Card brands in the Nordics.

Backpack ervaringen

In 1991 reisde Jacob naar Thailand en Australië. Toendertijd werkte Jacob parttime bij McDonalds en een van zijn collega´s kwam net terug van een trip naar Thailand. Jacob en een vriend werden hierdoor ook aangestoken door het reisvirus en een paar maanden later vertrokken zij ook naar het oosten.

Planning

In 1991 was er natuurlijk nog geen internet, dus vond Jacob een goedkoop ticket door de reisadvertenties in de krant door te spitten. Wanneer hij een goede prijs vond, moest ie snel zijn. Dat betekende wachten aan de telefoon (dat kon wel 2-3 uur duren) of maandagochtend heel vroeg bij het reisbureau achteraan in de rij aansluiten.

Geen internet betekende ook dat het moeilijk was om te plannen waar je moest verblijven als je net in een nieuwe stad aankwam. Jacob´s vriend van de McDonalds vertelde hem over Kao San Road in Bangkok en hier bracht hij zijn eerste nachten door. Later volgde hij vooral het advies op van medereizigers of liet hij zich informeren door locals. Niets was van tevoren vastgelegd.

Cultuurshock

Jacob haatte zijn eerste week in Bangkok. Hij vond de stad te groot, vies en het was vreselijk warm. Nadat hij weg was uit Bangkok en de drukte ontvluchtte begon hij het reizen pas leuk te vinden. Toen Jacob in Australië arriveerde was hij al helemaal gewend aan het leven van een backpacker en was meteen verliefd op het land.

Poste restante en brieven schrijven

In 1991 schreven reizigers nog gewoon brieven. Naar huis bellen was veel te duur voor de budgetbackpacker. Jacob schreef 2, maximaal 3 brieven naar zijn ouders tijdens zijn 4 maanden durende reis. Vrienden en kennissen konden hem bereiken via Poste Restante. 

Poste Restante is een manier van post versturen naar personen zonder een adres. Je verstuurt een brief naar het hoofdpostkantoor in een stad met daarop voor wie de brief bestemd is. Dit systeem is overigens nog steeds in gebruik.

Beste en slechtste reiservaring

"In Australië ontmoette ik een Fins koppel die met een catamaran terug naar Finland zouden zeilen. Ze hadden nog iemand nodig op de catamaran en ik besloot om mee te gaan.
Helaas klikte het niet zo tussen mij en het koppel en moest ik na 3 weken de boot verlaten. Dit was een van mijn beste reiservaringen omdat ik zomaar besloot om ervoor te gaan, zonder te weten wat ik kon verwachten. Tegelijkertijd was het een domper omdat het zo slecht klikte tussen mij en het koppel."

Bezochte landen

Noorwegen, Zweden, Finland, IJsland, Rusland, Polen, Estland, Oostenrijk, Duitsland, Tsjechië, Turkije, België, Nederland, Engeland, Schotland, Italië, Spanje, Frankrijk, Thailand, Singapore, China, Mongolië, Australië, VS, Venezuela en de Caribische eilanden.

Advies voor andere wereldreizigers

"Neem zo min mogelijk mee. Ik begon met een backpack en twee sporttassen vol met spullen. Ik weet nog dat ik mijn shirts streek voordat ik ging. Toen ik in Sydney arriveerde heb ik de meeste spullen in het hostel achtergelaten. Ik heb mijn gestreken shirts nooit gebruikt."

Contact